February 17, 2020

REKA LORINCZ, Ungārija

Ungāru rotu māksliniece RĒKA LĒRINCA (Reka Lorincz ) studējusi Moholi Naģ vārdā nosauktās Lietišķās mākslas universitātē (Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen) Budapeštā.
„Rotu dizains manā izpratnē ir šodienas pasaules interpretācija, sava veida komunikācija starp ārējo pasauli un manu iekšējo pasauli – padarot neredzamo redzamu. Ar savām rotām aplūkoju sarežģīto daudzveidību mūsu pasaulē. Emociju un pārdomu gūzmas strāvo caur mani ar dabas impulsiem, kurus es izpētu un pārvēršu objektos. Ar maniem objektiem es cenšos atainot atšķirību starp to, kas tiek parādīts un reālo pasauli – kas dažreiz izskatās valdzinoša, nepatiesa, pat bīstama.”
Pastāv dažādi maldīgi priekšstati ierastajā izpratnē par to, kas ir rota, un kādai tai vajadzētu būt. Atrodoties uz robežas starp kiču un patēriņa mākslu, Rēka Lērinca rada krāsainu kaleidoskopu, kas sastāv no rotām, objektiem, instalācijām un video materiāliem, ar kuru palīdzību māksliniece cenšas definēt un izgaismot rotas jaunā – humoristiskā, kritiskā un filozofiskā veidā.

Rēkas Lērincas dārglietas sastāv gan no materiāliem, kurus tradicionāli uzskata par vērtīgiem, piemēram, dārgakmeņi, dārgmetāli, pērles, gan materiāliem, kuri pašai māksliniecei šķiet dārgi. Tās ir lietas, kuras viņa vienkārši atrod, saņem kā dāvanu vai nopērk “blusu tirgū”. Tās ir lietas, ko mēs no pirmā acu uzmetiena uzskatītu par bezvērtīgām. Neskatoties uz to , Rēkas Lērincas darbos šī opozīcija ir vienkārši novērsta. Slota un pērles veido vienu veselumu, vienotu priekšmetu, tad nevis objekta vērtīgā daļa noārdās, bet gan tieši otrādi, bezvērtīgais kļūst daudz vērtīgāks. Rekas mākslas darbi ir ārkārtēji, jo maskētā rakstura dēļ tie ne vienmēr uzreiz atklāj to patieso un faktisko finansiālo vērtību. Rotu rotaļīgā izskata dēļ skatītājs, iespējams sākotnēji pat nenojauš, ka tās ir dārglietas. Rēkas objektu patiesais spēks ir tieši tas, ka caur tiem viņa rada asociatīvu pasauli, kas apvieno visus izteiksmes līdzekļus, dārgmetālus, instrumentus, objektus, kuri nekad agrāk nav bijuši saistīti. Un tas viss notiek tik dabiski, it kā tie vienmēr bijuši kopā. Šī slēptā pasaule, kurā dimants un pērle iederas zāļu kārbiņā, kur slaucīšanas kustību slotai papildina pērļu kaudze. Līdzīgi kā sirreālismā, kur objekti ir ar pievienotām vērtībām, kas uzkrājušās cilvēku slepenajās fantāzijās.

https://www.rekalorincz.com/