February 17, 2020

NICOLAS ESTRADA, Spānija

Laikmetīgo rotu mākslinieks, grāmatu autors, pasniedzējs un kurators NICOLAS ESTRADA ir dzimis Kolumbijā, ieguvis bakalaura grādu biznesā, Babsona Koledžā Masačūsetsā, ASV. Nespējot piemēroties Jaunanglijas klimatam, mākslinieks atgriezās Kolumbijā. Tomēr valstī valdošais augstais vardarbības līmenis lika Nikolasam atstāt savu valsti un pārvākties uz Spāniju. Barselonā Nikolass iestājās maģistra programmā, lai studētu mārketingu.  Tomēr biznesa pasaule izrādījās nesaderīga ar Nikolasa Estradas radošajām ambīcijām. Pēc iedvesmojošas rotu izstādes apmeklējuma topošais mākslinieks iestājās Barselonas Mākslas universitātē Escola Massana. Universitāti Nikolass Estrada absolvēja ar visaugstākajiem novērtējumiem un balvām. Nikolas studēja gemmoloģijas pamatus (zinātne , kas pēta dārgakmeņus), pats grebjot un gravējot materiālā, kā arī izstrādājis pētījumus par Kabilijas berberu tradicionālām rotām, apgūstot filigrānas tehniku. Mākslinieka darbi nemēģina aizstāvēt vai ieņemt kādu noteiktu pozīciju, bet norāda uz nozīmīgiem procesiem viņa valstī, kontinentā un visā pasaulē.

N. Estrada ir mākslinieks ar spēcīgu, individuālu un dziļu māksliniecisko redzējumu, kurā lietu aktualitāte saplūst ar smalku ironiju.  Dekorativitāte ar jēgpilnu procesu , kurā rotas attiecības ar savu īpašnieku šķietami kļūst par ko vairāk – iespējams par sava veida mediju, haiku priekšmetiskā veidolā. Nikolass uzskata, ka rotaslieta nav pilnīga, nav pabeigta bez tāda būtiska komponenta kā nēsātājs. Bez kāda, kuram tā pieder, kurš ar to dzīvo,  identificējas kurš rotās iznes, izspēlē savu “es” epitetu. Un ja tā arī  ir kaklarota – brutāla pistole.

Mākslinieka darbi un sasniegumi ļāva saņemt piedāvājumu veidot grāmatu par rotām. Grāmata NEW RINGS kļuva par bestselleru. Izveidojās grāmatu sērija par auskariem, kaklarotām, piespraudēm.
Nikolass Estrada ir kategoriski pret vardarbību un ieročiem. Iespējams, ka tieši tas liek Nikolasam bieži izmantot ieroču formas savos darbos.

https://klimt02.net/jewellers/nicolas-estrada

“Ir tāds populārs izteiciens “ Ja tu grēko un lūdzies, tad tu esi”, ko nekaunīgā veidā lieto, lai attaisnotu visas ļaunprātības. Mēs nedzīvojam izolētā vidē, tomēr baisi un šausminoši, ka vardarbība un reliģija ir saplūdušas kopā. Tā ir filozofija, ko pieprasa jaunā pasaules kārtība… Iedvesma šīm rotām meklējama bērnu rotaļlietās… Cik ilgi mēs turpināsim šādi spēlēties un iet šo ceļu ? ”

www.nicolasestrada.com