January 14, 2019

Džidži Mariani – itālis emociju ietvarā

‘’Itālis emociju ietvarā” tā Itāļu laimektīgo rotu mākslinieku Džidži Mariani no Modēnas Itālijas ziemeļos raksturoja Agnese Čivle. Džidži otra mīļākā aizraušanās ir glezniecība. Viņš glezno raupjiem, spēcīgiem triepieniem. Švīkājumiem un griezumiem piesātinātajā reljefā, faktūra ir veids, kādā viņš reflektē savas iekšējās pasaules procesus. Pēdējos gados daudz biežāk par emociju pārneses objektiem kļūst rotas, kuras atgādina skulpturālus tēlus.

‘’Manas rotas ir mazas skulptūras, kuras dzimušas manā iztēlē. Man ir svarīgi, lai šo skulptūru cilvēks var nēsāt ikdienā.”

Sudraba oksidēšana ir sena tehnika, kura nākusi no senās Ēģiptes. ‘’Reti, kur Itālijā tā tiek izmantota, tāpēc es, savā ziņā, ļoti lepojos, ka uzturu šo tradīciju dzīvu. Ar šo metodi es panāku rotas melno, raupjo veidolu.”

Otra tehnika, ko mākslinieks izmanto ir granulācija. Šī metode ir nākusi tieši no Itālijas. Apvienojot abas tehnikas, māksliniekam izdodas panākt to ogļu melno, spēcīgo, smagnējo faktūru, kas atgādina sastingušu lavu, kas ar neaptveramu emocionālu spēku izlauzusies no vulkāniskās rīkles un sastingusi savā ceļā. Rotu fascinējošākā puse ir apslēptie dārgmetāli. Ogles melnajā, rupjajā lavai līdzīgajā virsmā zelts un sudrabs uzplēsis rētas, vārījies un dažkārt pārgājis malām pāri.

 

#ArtMeetsMonday