May 24, 2018

Laikmetīgo rotu izstāde/ konkurss “GIOIELLI IN FERMENTO’’

2018. gada 13. maijā Itālijas pilsētā Caste San Giovanni villā Braghieri Albesani, Pjačenā tika atklāta starptautiska laikmetīgo rotu izstāde / konkurss “GIOIELLI IN FERMENTO” – Fermentācija rotās.

Villa Braghieri Albesani tika celta 17.gs. Baroka arhitektūras stilā līdz pat 18.gs. beigām. 1809. gadā villa tika pārdota Pietro Albesani, Pjačencas Krimināltiesas priekšsēdētājam. 1905. gadā villa piederēja Braghieri ģimenei. Carlo Braghieri, kurš bija ievērojams jurists, 1971. gadā novēlēja īpašumu Castel San Giovanni pašvaldības iestādei un 1996. gadā tā kļuva par kopējo īpašumu. Mūsdienās villā Braghieri Albesani ir muzejs un bibliotēka.

Projekts “Gioielli in Fermento” norisinās no 2011. gada un tas ir kļuvis par starptautisku projektu, kurā piedalās slaveni un savā specialitātē stabili rotu mākslinieki no visas pasaules un topošie rotu mākslinieki – studenti. Tā ir īstā “fermentācija” mākslas pasaulē – satricinājums, diskusija, emocijas.

Projekta iedvesams avots ir process, kurš sakņojas vīna darīšanas kultūrā un galvenā izstādes tēma ir vīns. To interpretē un analizē rotu māklsinieki savos darbos. Šī konkursa darbos svarīgi ir četri galvenie nosacījumi – koncepts, materiāli, mākslinieciskās izteiksmes veids un tehnika. Katru gadu darbus vērtē profesionāla un pieredzējusi žūrija.

Eliana Negroni ir projekta Gioielli in Fermento dibinātāja un kuratore. Viņa ir dzimusi Milānā, beigusi Milānas Universitāti un nodarbojas ar rūpniecisko dizainu. Pabeigusi arī someljēru kursus. Viņa ir Itālijas Laikmetīgo rotu asociācijas (AGC – Associazione Gioiello Contemproraneo) biedrs.

2018. gada žūriju pārstāvēja –
Roberta Bernabei (Loughborough University Apvienotajā Karalistē, pasniedzēja, pētniece, eseiste), Petra Hölscher (vecākā kuratore Die Neue Sammlung dizaina muzejā Minhenē, Vācijā), Angela Madesani (Accademia di Belle Arti di Brera, Milano e IED Istituto Europeo di Design, Milānā, Itālijā, profesore, mākslas vēsturniece, laikmetīgās mākslas un fotogrāfijas kuratore, eseiste), Maria Rosa Franzin (Associazione Gioiello Contemproraneo valdes priekšsēdētāja), Nichka Marobin (The Morning Bark dibinātāja, mākslas zinātniece, kolekcionāre), Giò Carbone (dibinātājs un direktors Le Arti Orafe Jewellery School & Academy),
Padomnieku konvents-
Roberta Bernabei (Loughborough University UK), Leo Caballero (Hannah Gallery, Barselona), Charon Kransen (Charon Kransen Arts, Ņujorka, Amerikas Savienotās Valstis), Gigi Mariani (zeltkalis, rotu mākslinieks, Modēna, Itālija), GianCarlo Montebello (BOMontebello, Milāna, Itālija), Paulo Ribeiro (direktors Joya Art Jewellery and Object, Barselonā, Spānijā).

Mākslas galerijā PUTTI no 2018. gada 7. septembra līdz 21. septembrim notiks laikmetīgajai rotai un vīnam veltīta starptautiska izstāde “Gioielli In Fermento: UN BEL PANORAMA”.