July 24, 2015

“Ted Noten Ubiquist”

Holandiešu rotu mākslinieks Teds Notens ir izdevis otro grāmatu, kurā apkopoti dažādi viņa darbi – “Ted Noten Ubiquist”.

Teds Notens ir viens no šodienas oriģinālākajiem, radikālākajiem māksliniekiem. Viņa caurspīdīgās akrila somas, kurās iestrādāti dažādi objekti, sākot no dzīvniekiem, dārgakmeņiem, līdz pat kokaīnam un ieročiem , ir savaldzinājušas kolekcionārus, mulsinājušas dažādas iestādes, iedvesmojušas citus māksliniekus un izaicinājušas studentus visapkārt pasaulei. Skaistums un vardarbība, ideāli un sabrukums: šīs ir tēmas, kas nekad nav iztrūkušas viņa kolekcijās, kopš laika, kad viņš izveidoja savu slaveno kaklarotu, kurā iestrādāta pele, kas valkā pērļu virteni.

Savos projektos Notens demonstrē meistarību gan komercijas, gan mākslas lauciņā. Viņš kombinē idiomu par ielām ar strikto soļošanas kārtību uz ietvēm, apvienojot tās veidā, kas vienlaicīgi izceļ pievilcību un atklāj liekulību muzejos, mākslas un buržujiskās morāles pasaulē.

Grāmata ilustrē nesaudzīgo precizitāti katrā atsevišķajā dizainā. Tajā pašā laikā tā dokumentē neaptveramo spēles laukumu, kurā Notens darbojas. Caur fotogrāfa Johana Švarca acīm grāmata piedāvā aplūkot intīmus mirkļus no mākslinieka studijas darbības. Grāmata seko Notenam internacionālos muzejos, drūmās villās, simpozijā un darbnīcā, vadošajos laikrakstos un videoklipos, akadēmijās un bordeļos.

Leave a Reply