December 10, 2014

Fonds „Mākslai vajag telpu” radījis T-kreklu kolekciju

Fonds „Mākslai vajag telpu”, sadarbībā ar starptautiski atzīto modes dizaineru Ati Artemjevu, ir radījuši jaunu, laikmetīgās mākslas iedvesmotu T – kreklu kolekciju, kura veidota ar mērķi iepazīstināt sabiedrību ar spilgtākajiem Latvijas mūsdienu mākslinieku darbiem. Tagad šie T-krekli ir nopērkami arī Mākslas galerijā Putti.

Projektā ir iesaistījušies tādi pazīstami mākslinieki kā Arnis Balčus,  Katrīna Neiburga, Daiga Krūze, Ilze Avotiņa, Paula Zariņa, Kristīne Luīze Avotiņa, Paulis Liepa, Kristians Brekte, Māra Viška, Vija Zariņa, Ritums Ivanovs, Agate Apkalne, Ieva Iltnere un Jana Briķe.

Kā stāsta fonda pārstāve Katrīna Leiškalne – „Iegādājoties mākslinieciskā dizaina T-kreklu, tā jaunais īpašnieks varēs lepoties ne tikai ar ekskluzīvu modes dizaina elementu, bet arī ar ideju un vērtībām, ko tas pārstāv. Mēs ceram, ka mākslas dizaina T-kreklu kolekcija veicinās veselu kustību latviešos, kuri vēlas atbalstīt mūsu talantīgos māksliniekus, vienlaicīgi publiskajā telpā aktualizējot jautājumu par laikmetīgās mākslas muzeja nepieciešamību. Tēlaini izsakoties, krekls simbolizē laikmetīgo mākslu, kas pašlaik ir pieejama ļoti ierobežotam cilvēku skaitam, bet mūsu spēkos ir to „izvilkt no skapja”, un dot sabiedrībai iespēju iepazīties ar mūsu talantīgo mākslas pārstāvju veikumu, kā arī radīt pieprasījumu pēc laikmetīgo kultūras vērtību pieejamības ikvienam Latvijas iedzīvotājam.”

Fondu „Mākslai vajag telpu” dibināja 2001. gadā, dibināšanas mērķis ir ar fonda organizētajām aktivitātēm un ziedojumu līdzekļiem sekmēt Laikmetīgās mākslas muzeja izveidi Rīgā, kā arī veicināt laikmetīgās mākslas procesu norisi un popularitāti.

Laikmetīgās mākslas muzejs ir nepieciešams mūsdienu mākslas procesu ierosināšanai, mākslinieku starptautiskās atpazīstamības veicināšanai un plašākai informācijas apritei par Latvijas mākslu. Laikmetīgā māksla ir valoda bez robežām, kas vieno un ļauj saprasties dažādu kultūru, tautību un paaudžu cilvēkiem, līdz ar to veidojot pamatu saliedētai, iecietīgai un gudrai sabiedrībai.

Laikmetīgās mākslas muzejs ir arī svarīgs mūsdienīgas izglītības instruments, faktors, kas motivē un iesaista jauniešus kultūras procesu apzināšanā, veidojot jaunu, ieinteresētu un zinošu kultūras paaudzi.

Laikmetīgās mākslas muzeja izveidošana kļūs par nozīmīgu soli starptautiski konkurētspējīga valsts tēla stiprināšanai.

Fonda dibinātāji ir tādi sabiedrībā pazīstami kultūras jomas pārstāvji un darbinieki kā Jānis Zuzāns, Katrīna Neiburga, Aigars Bikše, Jānis Dripe, Džemma Skulme, Oskars Spārītis, Andrejs Ēķis, Andis Zusts, Zaiga Gaile, Andis Sīlis un Aldis Plaudis.

Kā atzīst fonda valdes locekle Katrīna Leiškalne – „Fonda izveide bija nākamais loģiskais solis, ņemot vērā to, ka līdzšinējās sabiedriskās iniciatīvas rosinātās un realizētās aktivitātes, kā arī saņemtā atgriezeniskā saite liecina par to, ka salīdzinoši liela sabiedrības daļa idejiski atbalsta muzeja izveidi, un vēlas aktīvāk piedalīties šī tik svarīgā kultūras projekta realizācijā. Tāpēc fonds tika izveidots ar domu, lai katram sabiedrības loceklim būtu iespēja sniegt ne tikai morālu, bet, savu iespēju robežās, arī finansiālu vai cita veida atbalstu laikmetīgās mākslas telpas izveidei.”

*Fonds “Mākslai vajag telpu” aicina ikvienu interesentu paust savu atbalstu mūsu māksliniekiem, nopērkot kreklu, nofotografējoties ar to un publicējot attēlu sociālajos tīklos, lietojot mirkļbirku (#) MVT.

https://www.satori.lv/article/makslai-vajag-telpu-radijis-laikmetigas-makslas-iedvesmotu-t-kreklu-kolekciju

Leave a Reply